Віники для лазні: час заготівлі


Як правильно паритися в російській лазні? Основне тут, висловлюючись словами класика – “цінний віник”. Про те, як заготовити віники для лазні, коли це правильно робити і піде мова.

Заготівля віників для лазні: загальні правила

Віники, як і будь-які лікарські трави, треба заготовлювати в суху ясну погоду уранці, після сходу роси.
Намагайтеся дбайливо відноситися до рослин, зрізуючи тільки зайві гілки. Так ви проріджуєте рослину і даєте гілкам, що залишилися, можливість вільного зростання.
Для віників слід вибирати молоді рослини з гнучкими, добре такими, що гнуться гілками.
Свіжозрізані гілки треба підв’ялити в затіненому місці впродовж години, розклавши їх в 1 шар. Перевозити їх рекомендується, не упаковувавши сильно, щоб від перегрівання не обсипалося листя.
Після того, як віник вже пов’язаний, його слід покласти під гніт, щоб він придбав плоску форму. Після цього віник підвішують в прохолодному добре провітрюваному приміщенні на 2-3 дні.

Віники для лазні: час заготівлі, правила заготівлі

Коли заготовлювати віники для лазні? Для кожної рослини це свій термін.
Березовий віник для лазні
Традиційно березові віники для лазні заготовлюють на Трійцю (початок-середина липня). Спершу треба вибрати березу. Це повинно бути високе дерево із гілками, що спадають (плакуча береза). Проте багато хто радить для віників вибирати зовсім молоді дерева, які ще жодного разу не цвіли. Гілки у них гнучкі, а листочки ніжні.
Вибравши дерево, спробуйте листочок “на язик”. Якщо зовнішня поверхня листа шорстка – така берізка не підходить. Лист має бути ніжним і бархатистим. Гілки треба вибирати тонкі, довгі, прямі.
Дубові віники для лазні
Заготівля відбувається з червня по серпень в сирих затінених дібровах. Одна з характеристик такого “правильного” місця – великі лопухи під деревами. Зібравши в такій гущавині гілки, ви отримаєте міцний віник, якого вистачить на декілька (3-4) відвідувань лазні.
Дубові віники для лазні призначені для витривалих, здорових людей!
Віник з кропиви
Кропив’яні віники для лазні: час заготівлі — середина літа, відразу перед цвітінням або під час цвітіння кропиви.
Паритися віником з кропиви – особливе задоволення. Не варто боятися “жалючості” кропиви. Попарившись таким віником, відчувається приємне колення, а тіло стає рум’яним і легким. Ніяких пухирів і опіків – тільки безперечна користь організму. Окрім усього іншого попарившись кропив’яним віником, ви ” ризикуєте” позбавитися від радикуліту, ревматизму, подагри.
Єдиний недолік таких віників – вони одноразові. Та зате і заготовлювати їх простіше.
Вишневий і смородиновий віники
Ці віники не настільки міцні, як дубовий або березовий, проте паритися ними – це ні з чим незрівнянне задоволення завдяки їх чудовому аромату. Крім того, вони дуже корисні для шкіри. Заготівля гілок для віників відбувається на початку червня.
Зрізуються молоді непотрібні пагони, коренева порість. Добре ще те, що ходити за такими віниками далеко не треба (якщо ви звичайно живете в приватному будинку або у вас є дача) – напевно у дворі знайдеться декілька кущиків смородини і вишня.
Віники з липи, горобини, вільхи, верби і інших дерев
В принципі віники можна робити практично з будь-яких дерев. Не варто зациклюватися на традиційних.
Гілки дерев заготовлюються з початку липня до середини серпня. Правила вибору дерев ті ж – молоді дерева з гнучкими прямими гілочками.
Збирати їх, звичайно ж, не можна поблизу проїжджої частини або промислового підприємства. Відстань від “цивілізації” має бути хоч би 3 км.
Як в’язати віники для лазні
Та сторона гілки, де буде ручка, очищається від листя і сучків. Потім необхідна кількість гілок міцно обмотати мотузкою. Товщина ручки має бути в діаметрі приблизно 5 см. При в’язанні віників товщі гілки треба класти в середину, а навколо них – тонші. Так віник вийде щільним і його вистачить на кілька разів.
Особливих правил стосовно довжини ручки віника немає, проте залишайте рукоять досить довгу, щоб було зручно тримати і вона не вислизала з рук. Краще зрізуйте гілки довше – після того, як віникбуде пов’язаний – ручку можна підрізувати, підрівнявши таким чином кінці.
Як запарити віник для лазні
Існує декілька способів, як запарити віник для лазні. Найшвидший з них такий: на 2-3 хвилини опустити віник в тазик з холодною водою, потім на такий же час в теплу воду і, нарешті, в таз з гарячою водою (тільки не у окріп). При цьому таз необхідно накрити, щоб віник “попарився”. Коли виймати віник ви дізнаєтеся по чудовому аромату, який він почне виділяти.
Воду, що залишилася від запарювання, не виливайте: її можна розвести водою і поливати розжарені камені або стіни для наповнення парної ароматом.
Запарювати треба тільки сухі віники. Свіжі або такі, що підсохнули, але не висохлі до кінця, не запарюють, оскільки вони розкисають, стають важкими, швидко розжарюються і можуть обпалити шкіру.
Лазня — ні з чим не порівнянне задоволення, до того ж ефективна лазня для схуднення і оздоровлення. Головне — не забувати про протипоказання для лазні і берегти своє здоров’я.


Теги: віники для бані, коли заготовляти віники для бані, Віники в баню

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *