Продукти, корисні для печінки


Як “працює” печінка

Печінка порівняно невеликий орган (1,4 кг) абсолютно не заслуговує невиразної назви “фільтр”, звичного нам з дитинства. Це якоюсь мірою “самогонний апарат” – під впливом тепла в обох “агрегатах” відбувається очищення рідин, що протікають у них, від домішок до кристального стану. Тільки в печінки немає відходів: отруту, що вона витягнула з крові, стають жовчю – абсолютно незамінною в травленні речовиною.

Із печінкою пов’язане не лише травлення, але й усі види обміну речовин. Печінка подібна до майстерного ілюзіоніста, що виробляє приголомшливі трюки, – фокуси зі зникненням одних предметів і появою замість них нових. Тільки маніпулює вона молекулами й атомами, перебудовувавши їх структуру з урахуванням насущних потреб організму на даний момент часу.

Печінка “дихає”

Але найприголомшливішим у цьому органі є те, що, незважаючи на свою уявну монолітність і нерухомість, печінка “дихає”, рівномірно скорочуючись і розслабляючись! Не так помітно і швидко, як легені або серце, але теж “дихає”.

Велика кількість вільного простору всередині неї дає їй можливість це робити. Печінка як губка. Вона, розтягуючись, всмоктує в себе кров, а потім, процідивши, видавлює її назад в русло. “Вичавка” з крові (жовч) вирушає в кишечник або в жовчний міхур. І так 24 години на добу, без вихідних і відпусток.

Печінка не тупий шматок бездушної плоті, вона – жива! Безкорисливо люблячи свого хазяїна і боячись засмутити його, вона терпить від нього все. Терпить до останньої можливості. І тільки потім починає просити допомоги.

І надати їй цю допомогу дуже легко. Дозволити їй “дихати повними грудьми”, стати здоровою, здатні живі рослини.

Продукти для здорової печінки

Корисні продукти для печінки мають широкий спектр, але сьогодні ми зупинимося на деяких із них.

Буряк

Природа не даремно забарвила буряк у такий життєрадісно-яскравий колір! Він містить величезну кількість речовин, які очищають кров – один пектин чого вартий! Буряк самим своїм кольором  нагадує кров, що має в різних енергетичних станах різне забарвлення: від блідо-рожевої до багрово-фіолетової і майже чорної. Включивши буряк у свій щоденний раціон, можна добитися не лише потрібного забарвлення крові, але і потрібного “забарвлення” самого життя.

Брокколі

Яскраво-зелені кучеряві міні – “дерева” брокколі з величезним вмістом хлорофілу й антиоксидантів з допомогою своїх глюкозинолатів полегшують вироблення печінкою ензимів, що руйнує отрути. А без жиророзчинного, такого, що має “капустяне” походження вітаміну E, життя печінки може взагалі “забуксувати”. Замінити брокколі можна капустою брюссельською або кольоровою.

Лимон

Сяючий як маленьке сонце лимон! Це не лише натуральний вітамін C, це засіб, який обслуговує внутрішнє середовище організму. Лимон – потужна заміна солі, що зневоднює організм із-за великого вмісту в ній натрію. Тобто лимон – засіб розлучитися з набряками не лише у вигляді ранкових “мішків” під очима, але і набагато підступніших набряків внутрішніх, абсолютно невідчутних.

Сочевиця

Для відчуття ситного комфорту немає нічого кращого за клітковину. А якщо ця клітковина ще і природне джерело легко засвоюваного рослинного білку, то це – сочевиця! Декілька ложок цього дивовижного бобового овоча – і дивовижне відчуття легкої, ненав’язливої ситості, яка не навантажує надмірно печінку, дозволяє відкласти ложку й повернутися до справ без відчуття сонливості, що обліплює мозок, і млявості. Чудового горіхового кольору “лінзи” сочевиці дозволяють побачити життя зовсім із іншого боку.

Життя впевненої в собі, людини, яка міцно стоїть на власних ногах, – або безвільного, такого, що зробив центром свого життя холодильник, істоти? Істоти, що послідовно проходить усі стадії свого занепаду?

Придавити свою печінку непід’ємною гирею надмірної ваги і важкими хворобами – або перетворити її на вулик, що весело дзижчить, повний кипучої діяльності та яскравого солодкого меду свіжості відчуттів?

Приректи себе на продовження традиційної м’ясній тиранії – або “запалити” свій стіл яскравою гірляндою свіжих, дихаючих життям овочів і фруктів?

Вибираючи овочі – їжу ситну, але легку і веселу в усіх відношеннях – ви дозволите своїй печінці вперше за багато років “зітхнути” легко й вільно! І, сповнена вдячності за цю просту дію, вона дозволить вам прожити на пару десятків років довше! Що може бути ціннішим, ніж таке взаєморозуміння та одностайність зі своїм тілом?


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *