Пиво: користь і шкода

Сьогодні, зайшовши в магазин, вже нікого не дивує велика різноманітність слабоалкогольних напоїв, зокрема пива, що займають найбільш “ласі” полиці в торговому приміщенні. В той же час, про користь і шкоду пива невпинно продовжують вести суперечки обивателі і учені, доводячи кожен свою точку зору.
Процес приготування пива в подробицях
Пиво – один з прадавніх напоїв, який людство винайшло багато сотень років назад, і досі технологія приготування цього напою не зазнала особливих змін. Все розпочинається з отримання солоду, який надалі використовується для приготування пивного сусла. Окрім цього інгредієнта в сусло потрапляє вода і хміль, і після декількох годин варіння, його залишають в спокої, щоб воно вистигло і повністю приготувалося до бродіння.
Існує декілька способів бродіння, в результаті яких виробники отримують різні сорти пива. Дріжджі можуть брати активну участь в процесі дозрівання цього напою при високих і низьких температурах, або ж в абсолютно комфортних умовах, коли температура баку, в якому готується пиво, не залежить від механічної дії. За часом приготування бродіння при високих температурах вважається найшвидшим. Пиво майже готове вже на 5-й день, і далі його чекає тільки збагачення вуглекислим газом і фільтрація. Трохи більше часу займає бродіння пивного сусла при низьких температурах — до 10 днів. В результаті цього процесу на світ з’являються темні сорти пива. Цей вид виробництва вважається найпоширенішим.
І третій спосіб бродіння сусла – бродіння при природній температурі довкілля, для чого використовуються спеціальні дріжджі. Після закінчення процесу бродіння пиво все ще не вважається готовим. Для повного дозрівання воно повинне ще настоятися і насититися вуглекислим газом, після чого повністю усю рідину проганяють через систему фільтрів, і вже після цього готовий напій розливається по пляшках і банках.
Користь і шкода пива
Увесь складний процес виробництва якісного пива, описаний вище, як правило, дотримується на великих підприємствах, що дорожать своєю репутацією. Продукція подібних заводів коштує недешево, і здатна, в невеликих кількостях, принести організму людини деяку користь. У якісному напої міститися вітаміни групи В, РР, маса амінокислот, мікроелементи які беру участь в обмінних процесах. Також фахівці виявили в пиві речовини, що впливають на освіту в крові червоних тілець, а народна медицина використовує цей напій, в якості відмінного засобу від кашлю. На ніч слід випити склянку гарячого пива, в якому заздалегідь розчиняють ложку меду і трохи кориці.
Жінки вже давно узяли на замітку бабусині рецепти масок для обличчя і волосся на основі пива. Подейкують, що подібні засоби здатні омолодити шкіру, а волоссю надати здоровий блиск і шовковистість.
Але ці твердження правильны лише для напою, звареного строго по перевірених часом технологіях. На жаль, на сучасному ринку окрім справжнього пива можна зустріти і не самі гідні екземпляри, які ставлять велике питання про користь і шкоду пива. До їх складу входять синтетичні порошки і спирт, які в з’єднанні дають смак, практично невідмітний від натурального продукту. Коштує таке пиво набагато дешевше, а найстрашніше, воно доступне підліткам, які можуть собі дозволити придбати цей сурогат навіть на кишенькові гроші.
Про згубний вплив подібних напоїв на людей, зокрема на молодь, вже серйозно заговорили на самих верхніх ешелонах влади. І насправді, якщо зараз не обмежити можливість молодим людям пити слабоалкогольні напої, незабаром ми ризикуємо отримати хвору націю. Шкідливий вплив цих напоїв на організм людини полягає в першу чергу у дії, яке шкідливі хімічні сполуки роблять на серце. Стінки цього органу поступово товщають, призводячи до безповоротних змін — серце у декілька разів збільшується в розмірах і починає погано справлятися із завданням перекачування крові. Окрім цієї дії, від надмірного попадання в організм людини слабоалкогольних напоїв, страждає і уся кровоносна система, розширюються судини, що призводить до появи варикозу.

Багато хто наївно вважає, що так зване безалкогольне пиво не шкодить організму, і його можна пити в необмежених кількостях. Проте насправді шкода безалкогольного пива не так вже і незначна. По-перше, алкоголь в нім все одно є присутнім, незважаючи на додаткову фільтрацію при виробництві. Звичайно, його доля в пиві незначна (до 1,5%), та все ж при надмірному вживанні можливе уповільнення реакції. Ну а на серце безалкогольне пиво впливає, як і будь-яке інше. Пов’язано це з наявністю в напоях кобальту, необхідного для створення стабільної піни. А цей елемент є в усіх видах слабоалкогольної продукції.

І ще один неприємний момент для чоловіків. Пиво з будь-якою кількістю оборотів згубно позначається на потенції. Жіночі гормони, які починають у великій кількості вироблятися в організмі чоловіка, змінюють і його зовнішній вигляд – округляютьсямолочні залози і розширюється таз. Потяг до протилежної статі згасає, а услід за цим росте вірогідність захворювань передміхурової залози.

Знаючи тепер про такі неприємні наслідки, хочеться вірити, що ми з вами уважніше ставитимемось до того, що п’ємо. А головне, до того, що п’ють наші діти. Адже зберегти здоров’я набагато простіше, ніж потім відновлювати. Будьте здорові!

Пиво: користь і шкода

Коментарів

  1. “освіта червоних тілець”??? ))))
    “образование красньіх телец”

Залишити відгук