Молочний гриб: як доглядати за ним і вживати


Молочний гриб  застосовується для приготування корисного кефіру вже не одну сотню років. Але, у нас широку популярність він отримав не так давно. Що таке молочний гриб, як за ним доглядати і вживати?

З точки зору науки, молочний гриб – це складне місце існування дріжджових мікроорганізмів і молочнокислих бактерій. Потрапляючи у відповідні умови (молоко), вони починають розмножуватися. Результатом їх ділення є смачний і корисний для здоров’я молочно-кислий напій.

Склад і властивості молочного гриба

Кефір, зроблений за допомогою тібетського грибка набагато корисніше, ніж звичайний магазинний кефір, оскільки він виходить в результаті змішаного (молочного і спиртового) бродіння. У 100 гр такого напої містяться:

  • Вітамін А (0,04-0,12 мг при добовій потребі організму 1,5-2 мг) – забезпечує антиоксидантний захист організму, підвищує імунітет, покращує зір.
  • Вітамін Д – зміцнює зуби й кісткову систему, попереджає виникнення рахіту у дітей.
  • Вітамін В1 (близько 0,1 мг. Добова норма людини – 1,4 мг)
  • Вітамін В2 (0,15-0,3 мг при добовій потребі – в межах 1,5 мг) – покращує обмін речовин, чинить позитивну дію на слизові оболонки травного тракту.
  • Вітамін В6 (до 0,1 мг. Добова потреба – 2 мг) – впливає на функціонування нервової системи.
  • Вітамін В12 (приблизно 0,5 мг при потребі – 3 мг) – попереджає розвиток захворювань кровоносної системи.
  • Нікотинова кислота (зміст – близько 1 мг при нормі в добу – 18 мг) – захищає серцево-судинну систему, перешкоджає утворенню тромбів, запобігає розвитку гіпертонічної хвороби.
  • Кальцій (120 мг при нормі для людини в добу – 800 мг) – сприяє зміцненню кісток і зубів, впливає на роботу нервової і серцево-судинної системи.
  • Залізо (0,1 – 0,2 мг при нормі людини – 0,5 – 2 мг) – допомагає організму виконувати свої захисні функції, робить волосся сильним і шовковистим, відновлює тонус шкіри. Цікаво, що чим жирніше кефір (жирніше молоко), темі в нім більше заліза.
  • Йод (близько 0,006 мг при нормі 0,2 мг) – сприяє нормальному функціонуванню щитовидної залози.
  • Цинк (0,4 мг в 100 гр, добову потребу – 15 мг) – бере участь у багатьох життєво важливих процесах, що відбуваються в людському організмі
  • Фолієва кислота (її в такому кефірі на 20 % більше, ніж в молоці. Як і залоза, фолієвої кислоти більше в жирнішому кефірі. Захищає від онкологічних захворювань, допомагає зберегти молодість. Відіграє важливу роль під час вагітності, особливо на стадії формування плоду.
  • Лакто- біфідобактерії – нормалізують мікрофлору організму.
  • Дріжджові грибки.
  • Білки – сприяють засвоюваності мінеральних речовин.
  • Полісахариди – сприяють процесам детоксикації організму, контролюють рівень холестерину в крові.
  • Вуглекислоти – тонізують, збуджують апетит.

Як правильно доглядати за молочним грибом

Обумовимо відразу: виростити молочний гриб з нуля – неможливо. Якщо у вас немає хоч би маленького зернятка, то виростити його просто не вийде. Ви можете придбати закваску в аптеці, інтернет-магазині, скористатися пропозиціями на форумах і дошках оголошень, або пошукати продукт у своїх знайомих і друзів.

Щоб тибетський молочний гриб (грибок кефіру) був здоровим вам необхідно знати, як доглядати за молочним грибом в домашніх умовах. Інструкція допоможе вам не лише зберегти здоров’я, але й запобіжить загибелі грибка кефіру.

Дотримуйтеся наступних рекомендацій щодо догляду:

  • Приготуйте спеціальний посуд для відходу за молочним грибом (скляну банку, друшляк, марлю). Її треба тримати в чистоті.
  • Для миття посуду прийнятніше використати соду, ніж миючі засоби.
  • Промивати гриб між заквасками слід тільки чистою водою. Вона може бути фільтрованою або дистильованою. Якщо гриб буде промитий недостатньо добре – напій з нього може гірчити.
  • Промивайте тибетський гриб щодня, інакше він перестане розмножуватися, потемніє і загине. Здоровий грибок має білий, молочний колір.
  • Не можна тримати банку з тібетським грибом під прямими сонячними променями. При температурі вище 17 градусів він може запліснявіти.
  • Ні в якому разі не закривайте молочний гриб кришкою – він повинен дихати. Досить прикрити марлею, щоб всередину банки не потрапило нічого зайвого.

Як зберігати молочний гриб, коли ви надовго від’їжджаєте з будинку?

Покласти гриб в трьох літрову банку й залити до верха молоком, змішаним з водою (1: 1). Поставити в тепле місце. Після прибуття додому промити грибок і продовжувати використовувати його для приготування корисного напою. Кефір, що вийшов, використовуйте як зовнішній засіб.

 

Приготування кефіру з допомогою тибетського грибка

Сам по собі грибок кефіру в їжу не вживається, але він здатний перетворити звичайне молоко на корисний для здоров’я продукт. Не знаєте, як зробити лікувальний напій з молочного гриба в домашніх умовах? Повірте – це дуже просто, необхідно тільки наслідувати певні правила.

Інструкція з приготування кефіру :

  1. Візьміть 2 чайних ложки гриба, ретельно промийте й покладіть у скляний посуд.
  2. Залийте його склянкою теплого молока. Молоко необхідно заздалегідь прокип’ятити. Пастеризоване – не використовувати.
  3. Шийку банки зав’язати тканиною або марлею.
  4. Залишити посуд в теплому місці на 24 години.
  5. Потім процідити кефір через пластмасове сито. Поява згори щільного згустку є першою ознакою готовності напою.
  6. Гриб добре промити чистою водою і заквашуйте нову порцію кефіру, або залишайте його зберігатися, до наступного разу.

 

Процедуру приготування напою слід проводити раз на добу, бажано в один і той же час.

Як приймати молочний гриб

З лікувальною метою молочний грибок, а точніше, кефір з нього, вживають не більше 0,5-0,7 л на добу, розділивши цю кількість на декілька прийомів. Для профілактики напій приймають по 200 мл в день.

Пити кефір слід на голодний шлунок (через 1-1,5 години після та за годину-півтора до наступного прийому їжі), останній прийом не пізніший, ніж за півгодини до сну. Курс лікування триває періодами по 20 днів, між якими роблять перерву 10 днів. Під час перерви продовжуйте доглядати за грибом. Зціджений кефір можете використати для приготування випічки або зовнішньо, як косметичний засіб.

Курс лікування триває в середньому 1 рік. На початку лікування (перші 2 тижні) різко активізується робота шлунково-кишкового тракту, підвищується газоутворення, частішають акти дефекації. У людей, що страждають сечокам’яною хворобою, можуть з’явитися дискомфортні відчуття у нирках і печінці. Через деякий час гостра симптоматика пропадає та настає поліпшення загального самопочуття.

При яких захворюваннях показаний прийом тибетського гриба кефіру

 

  • Молочний гриб може принести користь людям, що страждають захворюваннями ШКТ. До його складу входять речовини, які мають протизапальну й ранозагоювальну дію, тому його рекомендують вживати при гастритах, коліті, виразковій хворобі.
  • Корисні бактерії, що містяться в кефірі, допомагають відновлювати порушену мікрофлору в кишечнику.
  • Молочний гриб має спазмолітичну й жовчогінну дію.
  • Допомагає впоратися з циститом, захворюваннями жовчного міхура.
  • Чинить позитивну дію на функціонування серцево-судинної і дихальної системи.
  • Корисний напій і для людей, які бажають позбавитися від зайвої ваги.
  • Кефір з тібетського грибка підвищує опірність організму до інфекцій, як наслідок зміцнює імунітет.
  • Допомагає у боротьбі з вірусними і бактерійними інфекційними захворюваннями.
  • Вживання грибка кефіру є профілактикою авітамінозів, відновлює сили після операцій, затяжних хвороб, радіоактивного та хіміотерапевтичного лікування.
  • Кефір на основі тибетського грибка рекомендовано до вживання людям, які страждають онкологічними захворюваннями.
  • У разі вживанні кефіру з молочного гриба підвищується працездатність, покращується пам’ять, увага, нормалізується сон.
  • Молочний напій сприяє очищенню посудин, нормалізації артеріального тиску, зниженню рівня цукру в крові.
  • Чинить позитивну дію на чоловіче здоров’я, підвищує потенцію, допомагає боротися з простатитом.
  • Молочний гриб може застосовуватися зовнішньо, як косметологічний засіб. Для освітлення шкіри, позбавлення від вугрового висипа й дрібних зморшок.

Протипоказання до застосування

Незважаючи на цілий ряд корисних властивостей, молочний гриб слід вживати з обережністю, оскільки в деяких випадках він може нашкодити.

  • При підвищеній кислотності небажано приймати добовий напій або такий, що перебродив. Пити слід тільки дванадцятигодинний кефір.
  • Протипоказано пити кефір в проміжках між прийомами медикаментів. Уважними потрібно бути людям, що приймають інсулін.
  • Під час лікування молочним грибом слід з обережністю ставитися до вживання спиртомістких напоїв. Не рекомендується в один день вживати кефір і алкоголь, оскільки це може призвести до отруєння.
  • Протипоказанням до прийому тибетського грибка є дитячий вік до 3-х років. У маленьких дітей незріла травна система й вживання кефіру може викликати збої в її роботі.

Тибетський гриб має велику кількість позитивних відгуків, але не можна однозначно стверджувати, що він є панацеєю від усіх бід. У Тибеті вважають, що молочний гриб не можна продавати й купувати, його потрібно дарувати. Робити це потрібно обов’язково з чистим серцем і тоді він зможе зберегти й примножити всі свої корисні властивості.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: молочний гриб, еко цукнрки рецепт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *