Корисні властивості винограду


Існує легенда, що виноград з’явився після потопу, Ной посадив виноградну лозу в землях гори Арарат.
Ця дивовижна рослина дійшла і до наших днів, не втративши своєї популярності. Сьогодні виноград вживають у свіжому або засушеному вигляді, з нього варять компоти, джеми, варення, роблять соки. Часто застосовується він при виготовленні різних кондитерських виробів (чурчхелла, виноградна пастила і так далі). Дуже популярні білі і червоні виноградні вина.
Корисні властивості винограду в подробицях
Окрім того, що виноград припадає до смаку практично кожному з нас, він також має велику кількість дуже корисних властивостей. У нім містяться швидко засвоювані фруктоза, сахароза і глюкоза, які є прекрасним джерелом профілактики діабету. Перевага цих моносахаридів в тому, що вони поступають в кров без додаткового розщеплювання і зміни, тим самим швидко перетворюються на необхідну людині енергію. Особливо виноград корисний після важких фізичних навантажень, при знесиленні і при так званій хронічній втомі.
Виноград багатий антиоксидантами, зокрема, біофлавонидами. Це одні з найсильніших антиоксидантів, які здатні нейтралізувати шкідливі речовини, що потрапляють в організм, а також сприяти профілактиці атеросклерозу, ревматоїдного артриту, бронхіальної астми. Цей антиоксидант є ефективним засобом відвертання злоякісних пухлин.
Регулярне вживання винограду сприятливо позначається на серцево-судинній системі, знижує холестерин в крові, помітно покращує самопочуття при стенокардії, високому тиску, сприяє зменшенню задишки, знижує ризик появи серцевих нападів, покращує сон, розумову діяльність, корисний в цілях відвертання стресів. Корисні речовини і мікроелементи, що містяться у винограді, беруть участь в процесі кровоутворення і прискорюють його.
Окрім цукрів виноград містить величезну кількість солей і мікроелементів, які потрібні для нормального функціонування, як сердечного м’яза, так і усього організму в цілому: калій, марганець, кремній, цинк, нікель, алюміній та ін. Тут також є присутнім величезний запас вітаміну С, А, вітамінів групи В1 і В2, а також інших, які потрібні для функціонування різних органів і відвертання старіння організму. Виноград багатий пектиновими речовинами, такими як лізин, метіонін, гістидин, лейцин – це амінокислоти, які беруть участь в процесі обміну речовин і виводять з організму токсичні речовини, важкі метали.
Виноград широко застосовує при лікуванні захворювань дихальної системи, оскільки полегшує відкашлювання і виводить рідину з легенів. Приміром, суміш з соку винограду і цибулевого соку – прекрасний засіб від кашлю.
Необхідно відмітити, що виноград – найбільш низькокалорійний фрукт. З розрахунку на 100 г міститься всього 69 калорій, що порівнянно з літром випитого молока або кілограмом вжитої картоплі. Кількість білків досягає приблизно 0,4 г, а вуглеводів приблизно 17-24 г, не містить жирів. Завдяки цьому виноград незамінний в різних дієтах.
Виноградна дієта
Існує виноградна дієта, яка сприяє поліпшенню обміну речовин, підтримці стрункої фігури, очищенню організму від шлаків. Вона розрахована на 3 дні, за які необхідно їсти виключно виноград маленькими порціями, дотримуючись перерв по 2 години. У перший день необхідно з’їсти 500 г винограду, в другий день – 1,5 кг, в третій – приблизно 2 кг. При цьому необхідно вибирати виноград з кісточками, оскільки саме цей сорт винограду містить елементи, що сприяють відвертанню старіння організму.
Виноградна дієта дуже ефективна, але якщо не дотримуватися помірності в їжі після дієти, то відповідно і ефекту від неї чекати не слід. Рекомендується поєднувати дієту з фізичними вправами, вечірніми і уранішніми прогулянками, контрастними обливаннями водою, а також нормальним сном.
Одним словом, виноград може вживатися в їжу не лише як дієтичний лікувальний продукт, але і як прекрасний десерт. Смаки його різних сортів нікого не залишать байдужим, а зовнішній вигляд надає йому особливу вишуканість, яка буде доречна як на повсякденному столі, так і під час святкового застілля.


Теги: чим корисний виноград, корисні властивості винограду, властивості винограду

Коментарі 2 коментарі

  • Якщо відверто, то я не знала на скільки корисния являється виноград. Чула , що дуже корисними є його кісточки, що там якісь корсні мікрелементи. Сьогодніж піду і придбаю сбі цілий кілограм винограду =))) Буду зміцнювати своє здоров’є!

  • […] Виноград допомагає у лікуванні болю у спині, який став дуже поширено проблемою у сучасному суспільстві через використання комп’ютерів, або неправильну позу під час перегляду телевізора. Протизапальні властивості винограду підвищують притік крові до області попереку та полегшують біль. […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *