Корисні властивості слив


Абсолютно на кожній садовій ділянці в українських дачників росте хоч би один вид сливи. Цей корисний фрукт давно знають і дуже люблять в нашій країні. Налічується не одна сотня різних сортів цієї рослини, і кожен з них несе людині масу корисних речовин і мікроелементів.
Корисні властивості слив в подробицях
Сливи ми вживаємо у свіжому, сушеному і вареному вигляді. Різні компоти, варення і джеми, виготовлені з цього фрукта, не лише дуже смачні, але і зберігають усі поживні елементи свіжого продукту. Це одна з особливостей сливи — при термічній обробці корисний вітамін Р, що міститься в плодах сливового дерева, нікуди не зникає, і, потрапляючи в наш організм, чинить позитивну дію на артеріальний тиск, одночасно будучи відмінним помічником для зміцнення кровоносних судин.
Зрозуміло, це не єдина корисна властивість слив. Цілий комплекс мікроелементів (магній, фосфор, калій, фтор, марганець, кальцій, мідь, хром, цинк, натрій, харчові волокна, білки і вуглеводи) дозволяє говорити про сливу, як про фрукт, не просто корисний, але і необхідне нашому організму.
Ні для кого не секрет, що сливи мають легкий проносний ефект, і тому їх часто споживають при запорах. Окрім цієї особливості, мікроелементи, виявлені в сливах, здатні вивести з людського організму з сечею шкідливі солі і зайву воду. А такий важливий елемент як калій, необхідний для нормальної роботи серця, робить сливу незамінним фруктом для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями.
Також завдяки усім корисним властивостям слив їх можна активно використати в якості десерту при серйозних навантаженнях на печінку, оскільки здатність фрукта очищати кров від шкідливих речовин допоможе вивести з організму усі шлаки і токсини.
Протипоказання
Незважаючи на масу корисних властивостей слив і їх уявну нешкідливість є категорії людей, яким ці фрукти треба їсти з обережністю.
Слива містить велику кількість цукру, тому людям, що страждають діабетом, сливу дозволено їсти в мінімальних дозах. Слід обережно годувати сливами дітей – при переїданні можливе виникнення проблем з боку ШКТ, у тому числі проносу. Сливовий сік здатний за короткий час вивести з організму воду, а при таких захворюваннях, як подагра і ревматизм, достатня кількість води в організмі – обов’язкова умова. Так що присутність в організмі вказаних захворювань саме по собі є протипоказанням до вживання слив і будь-яких страв з них.
Народні рецепти
Корисні властивості слив і листя сливового дерева були добре відомі ще нашим предкам. Деякі знання про те, як за допомогою сливи позбавитися від певних хвороб доступні і у наш час.
Лікування ангіни сливовим листям
Для успішного лікування ангіни можна використати настій з висушеного листя сливи. На одну склянку окропу вистачить чайної ложки сухого листя. Вода із сливовим листям повинна настоятися 20 хвилин, і потім нею можна полоскати горло.
Головне, не забути насушити сливового листя влітку.
Відвар при проблемах з нирками
Корисні властивості мають не лише сливи і листя, але ще і кора сливового дерева. Для цього рецепту знадобиться саме кора сливового дерева, яку заздалегідь потрібно подрібнити. Для добової дози знадобиться одна маленька ложечка подрібненої кори, яку заливають склянкою окропу і ставлять на водяну лазню на 30 хвилин. Готовий відвар потрібно процідити і долити склянку кип’яченої води. Приймати цілюще зілля перед їжею три рази в день по третині склянки.
Тепер про страви
Рецептів різних блюд, в приготуванні яких використовується слива, велика кількість. Але і сама слива може стати основою для дуже смачних страв. Тим паче, що більшість корисних властивостей слив залишаються навіть після обробки.
Желе зі слив
Для 1 кг слив знадобиться трохи більше кілограма цукру. Кісточки звільняються з полону м’якуша і викидаються за непотрібністю, а ось сам м’якуш вирушає на вогонь і трохи вариться до розм’якшення. Далі увесь м’якуш треба перетворити на пюре – протерти через сито або скористатися блендером. Сливове пюре повертається на вогонь в компанії з цукром і вариться до готовності, тобто до загусання. Відмінне желе, яке належним чином оцінять усі домашні, готове. Тепер його можна їсти відразу або законсервувати в стерилізовані банки на зиму.
Мочені сливи
Для цієї незвичайної страви використовуються стиглі, але обов’язково пружні плоди. На одну бочку треба відібрати 10 кг таких слив. Фрукти гарненько промиваються, але залишити з кісточками. Для розсолу візьміть 5 літрів води і прокип’ятіть воду з цукром (півсклянки) і сіллю (дві столові ложки без гірки). На дно бочки викладається солома, потім сливи, а згори знову закутайте фрукти соломою. Залийте розсолом сливи і накрийте щільною тканиною. Обов’язково придавите фрукти пресом. Пробувати мочені сливи можна буде тільки через місяць, але ця дивовижна страва коштуватиме згаяного часу. Якщо бочка — занадто вже великий об’єм для вас, такі сливи можна зробити в емальованому відрі і тримати на балконі квартири.

Слива – багатий корисними властивостями, дуже доступний і смачний фрукт. І ми звичайно із задоволенням їмо їх в сезон. Проте знання – сила. Знаючи про практично безумовну користь слив ще приємніше купувати їх для їжі і заготовлювати на зиму, усвідомлюючи те благо, яке ми несемо своїм близьким:)


Теги: користь слив, сливи користь, слива користь

Коментарі 1 коментар

  • Сливочки..супер. Дякую статті! Я колись не любив сливок, та взагалі, майже не їв фрукти. Але сьогодні наткнутвя на оцю статтю..Прочитвши, зрозумів що сливи та і всі фрукти дуже корисні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *