Корисні властивості глоду


Напевно, кожен з нас не раз бачив красиве і невисоке дерево з великими і довгими колючками, що цвіте прекрасними білими суцвіттями і плодоносить червоними круглими ягідками. Звичайно ж, йдеться про глід, який в народі нерідко називають бояркой, боярином або глодом. Проте не усі знають, що ця рослина славиться не лише своєю красою. Завдяки своїм унікальним корисним властивостям глід вважається лікарем від багатьох хвороб.
Корисні властивості глоду
Сьогодні наукою доведено що у складі стиглих плодів глоду знаходиться безліч корисних речовин. Це флавоноїди, сапоніни, каротин, аскорбінова, яблучна, лимонна і інші органічні кислоти, фруктоза і крохмаль. А в його насінні не так давно було виявлено ефірну олію і амігдалін.
Корисні властивості глоду широко відомі здавна. Ще наші бабусі його використали для лікування і профілактики хвороб серця, зниження тиску, при неврозах. Вивчення властивостей глоду показало, що його доцільно застосовувати для зниження холестерину в крові, нормалізації роботи щитовидної залози, для лікування атеросклерозу. Також він здатний очищати кров, покращувати сон. До всього іншому, глід м’яко і ненав’язливо допоможе при діареї.
Народні рецепти
Народна медицина знає безліч рецептів використання корисних властивостей глоду для позбавлення від самих різних захворювань.
Так, при серцевих захворюваннях добре допомагає настойка з квіток і листя глоду. Для її приготування 10 г квітів і листків рослини слід залити 250 мл крутого окропу, настоювати десять днів і вживати щодня по одній чайній ложці.
Аналогічний рецепт використовують і для лікування неврозів, тільки замість квіток і листя для приготування відвару беруть добре висушені плоди рослини.
Кращим засобом від стенокардії знахарі рахували настій, приготований з узятих в однаковій кількості плодів глоду і пустирника (по 60 г кожного), які заливають 7 склянками окропу і настоюють добу. Приймати такий склад радять по 200 мл тричі в день.
Корисні властивості ягід глоду можна використати не лише для лікування, але і на благо нашої шкіри. Так, маски з цієї рослини славляться тим, що підвищують еластичність шкіри і тонізують її. Щоб приготувати таку маску в домашніх умовах, необхідно ретельно розтерти плоди глоду, додавши трохи меду, сметани або яєчний жовток. Цю суміш наносять на обличчя і залишають на 15 хвилин. Ефект буде видимим відразу.
Протипоказання і шкода глоду
Завдяки своїм корисним властивостям глід може стати незамінним домашнім лікарським і косметичним засобом, і його в принципі можна приймати без яких-небудь побоювань. Виключення складає наявність у людини таких недуг, як брадикардія, гіпотонія, миготлива аритмія, підвищена здатність згущуватися крові. Це пов’язано з тим, що застосування глоду ще більше прискорює роботу серця, що протипоказано у випадку серцево-судинних захворювань. Він протипоказаний і при зниженому тиску. З особливою обережністю слід його використати при вагітності.
Сьогодні використання глоду для лікування багатьох хвороб вважається досить дієвим, проте не слід чекати від нього миттєвих результатів. Тільки терпіння, витримка і правильне застосування приведе до поліпшення здоров’я.


Теги: глід, глід звичайний, КОРИСТЬ ГЛОДУ

Коментарі 1 коментар

  • Я завжди в сезон достигання глоду їм його свіжим, дуже смачно. А також можна приготувати варення. Я не згодна що його зовсім не можна вживати тим у кого низький тиск, просто дотримуйтесь міри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *