Корисні властивості чайного гриба


Чайний гриб – ця своєрідна жива істота, що живе у будинках людей в чайному розчині. Окрім чайного у нього є і інші назви: індійський гриб, японський, морський, ліонський і інші. На звичайний гриб він не схожий навіть віддалено, швидше на білувато-жовтувату, іноді жовто-коричневу медузу. Тіло гриба складають штами мікроорганізмів – дріжджів і оцтовокислих бактерій.
У настої гриба містяться вітаміни Р, С, а також групи В, багато органічних кислот, цукру, кофеїн, етиловий спирт, амінокислоти : ліпаза, амілаза і протеаза, пігменти, ліпіди, які і визначають шкідливі і корисні властивості чайного гриба.

Корисні властивості чайного гриба

Усі, напевно, начулися про корисні властивості чайного гриба. За допомогою напою з чайного гриба лікують захворювання ШКТ, печінки, хронічний ентероколіт, тонзиліт, грип. Бактерицидні властивості гриба надають право застосовувати його при лікуванні гнійних ран, ангіни, кон’юнктивіту, геморою.
Дуже до речі чайний квас припаде при нервових розладах, гіпертонії.
Чайний гриб допомагає в лікуванні навіть таких інфекційних хвороб як тиф, скарлатина, дифтерія, дизентерія, туберкульоз. Хоча, це лише допоміжний засіб і нехтувати традиційним лікуванням не можна.
Здатність гриба нейтралізувати токсини дозволяє використати його для зняття похмільного синдрому (сподіваємося, для вас ця інформація не актуальна).
До усього іншого настій з чайного гриба дуже активно використовується в косметології.

Протипоказання в застосуванні, побічні ефекти

Незважаючи на велику народну любов і усі відомі корисні властивості чайного гриба, він не так вже не шкідливий. І не можна скидати з рахунків його протипоказання, щоб собі ж не зашкодити.
Настій хоч і називається таким прохолодним словом “квас”, все-таки є лікувальним препаратом. Його не можна вживати людям з цукровим діабетом, людям, у яких є грибкові захворювання і людям з підвищеною кислотністю.
Багато хто радить пити чайний квас для схуднення. Але в медичних джерелах, саме через підвищений вміст цукру, настій чайного гриба людям з надмірною вагою пити не рекомендується.
Якщо протипоказань до вживання настою немає, його слід приймати через 2 годин після їжі.
До побічних явищ від прийому чайного квасу відносять зниження PH крові, руйнування еритроцитів, розвиток нефрозу, порушення здатності згущуватися крові, ураження печінки і нирок. Побічні ефекти настають при вживанні чайного квасу регулярно у великих кількостях.

Як застосувати корисні властивості чайного гриба : рецепти

Простудні захворювання
При простудних захворюваннях приймають всередину злегка підігрітий розбавлений водою в пропорції 1: 2 настій гриба по вів склянки за дві години до прийому їжі. При ангіні і стоматитах настоєм не старше за тижневий вік багаторазово в день проводять полоскання. Больові відчуття знімаються на другу добу.
Лікування захворювань ШКТ
Завдяки своїм корисним властивостям чайний гриб здатен нормалізувати травний процес, піднімає апетит, прибирає здуття живота шляхом знищення гнильних бактерій, має проносну дію. Тому його вживають при запорах — по півсклянки за годину до їди.
З метою лікування захворювань ШКТ в тижневий настій гриба корисно додавати натуральний мед (чайну ложку на склянку).
При гастрогенному ентероколіті і ентериті приймають по 100 мілілітрів настою за дві години до їди.
Такий же графік прийому і при дизентерії.
Якщо дизентерія бактерійна, гриб настоюють з кірками граната або коренями кровохлібки або калгану і п’ють по 100 мілілітрів за 2 години до їди.

При діареї настій гриба також настоюють на корені калгану, гранатових кірках або кровохлібці і вживають внутрішньо за дві години до їди.
Захворювання шкіри
Для лікування цих захворювань використовуються бактерицидні корисні властивості чайного гриба. При гнійничках і кон’юнктивітах настій треба вживати внутрішньо по 50 миллилитров за годину до їди, а також промивати їм проблемні поверхні або робити примочки і прикладати до гнійничків і ран.
Таке ж лікування і при обмороженнях.
При опіках настій гриба вживають внутрішньо, а до хворого місця прикладають шматочок гриба. Після висихання замінюють його новим.
Чайний гриб корисний і для профілактики карієсу, а також виявляє лікарським засобом при стоматиті. Тільки в цьому випадку застосовують настій гриба не на чорному, а на зеленому чаї. Настоєм чайного гриба рекомендується полоскання порожнини рота кожного разу після їди.
Гіпертонія
Незважаючи на усі свої корисні властивості, настій чайного гриба не лікує, а лише сприяє лікуванню при застосуванні лікувальних препаратів для пониження артеріального тиску, для нормалізації сну, нормалізації роботи нервової системи. Для цих цілей треба приймати настій гриба з медом по півсклянки за дві години до їди.

Косметологія

У цій області настій чайного гриба знайшов найширше застосування, а усі його корисні властивості якнайкраще справляються з поставленим завданням. З ним приймають ванни, додавши у воду місячний настій гриба – будь-яку його кількість, але не більше 1 літра.
Корисний гриб і для догляду за волоссям. Він допомагає від випадання волосся, від лупи, усуває ламкість, тьмяність, сальність. Використовують настій, як обполіскувач після миття голови. Обполіскують настоєм місячної витримки.
Для лікування від лупи настій місячної витримки треба втирати в шкіру голови.
При інтенсивному випаданні волосся настоєм місячної витримки кожного разу після миття голови обполіскують волосся, а так приймають звичайний настій по склянці в день за годину до їди.
Не можна нехтувати корисними властивостями чайного гриба для шкіри обличчя. Настій чайного гриба застосовують для протирання обличчя, готуючи з нього лосьйон. Для цього змішують настій і мінеральну воду в рівних кількостях. Також можна заморожувати настій і такими кубиками льоду протирати шкіру обличчя. Шкіра стане ніжною і гладкою.

Чи корисний чайний гриб при вагітності і грудному вигодовуванні

Майбутні мами з обережністю відносяться до того, що їдять і п’ють. І правильно! Проте у випадку з чайним грибом побоюватися не варто. Корисні властивості чайного гриба доречні при вагітності, звичайно, якщо немає протипоказань по хворобах. Вагітним дозволяється вживати настій чайного гриба, оскільки він зміцнює захисні властивості організму і матері, і дитини.
Немає особливих протипоказань і під час годування немовлят грудьми. Приймати настій гриба треба згідно із загальними вказівками. У деяких джерелах рекомендують навіть починати давати немовляті розбавлений настій гриба з шестимісячного віку. Хоча ризикувати все ж не варто. У цьому віці малюкові цілком для імунітету вистачає маминого молочка.

Як доглядати за чайним грибом

Тримати “медузу” краще всього в трилітровій банці, накритій марлею, в недоступному для сонячних променів місці. Як і за будь-яким живим організмом, за чайним грибом треба доглядати, його житло-банку тримати в чистоті. Сам гриб теж кожного тижня акуратно промивати теплою водою.
Живе він в помірно солодкому розчині чорного чаю. Температура приміщення має бути кімнатною, не нижче ніж 17 і не вище 35 градусів. Якщо температурний режим порушується, життєва активність гриба сповільнюється.
Здоровий гриб повинен плавати у верхньому шарі рідини.
Чайний розчин готують з розрахунку кількох столових ложок цукру і двох чайних заварки на літр води. Точних пропорцій немає — це має бути просто солодкий чай. У зимовий період кожні 5-6 днів, а в літній раз в 2-3 дні половину розчину з банки треба зливати для використання, а в половину, що залишилася, доливати новий.
Якщо хочете повною мірою випробувати усі корисні властивості чайного гриба – доглядайте за своїм “вихованцем” правильно, не забувайте промивати його, міняти чай і будьте здорові!


Теги: чайний гриб властивості, чайний гриб, чайный гриб властивості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *