Корисні властивості брусниці


Брусниця – це чагарник заввишки 15-20 см, із зимуючим листям. Росте в різних лісах, на торф’яних болотах, в тундрі і горах Кавказу. Яскраво-червоні ягоди зимують навіть під снігом, але втрачають смак, тому їх збирають восени. В цей час і смак і корисні властивості брусниці – максимальні.
З 60-х років цю культуру почали вирощувати в США і країнах Західної Європи, створивши навіть спеціальні машини для збору ягід. У 80-і роки в Росії, а також у Білорусі і Литві теж були закладені культурні плантації брусниці, але її врожайність, у порівнянні з природними умовами, була ниже в 30 разів.
Корисні властивості листя брусниці
Листя брусниці застосовується в медицині. З них роблять відвари, настої і використовують як сечогінний і протизапальний засіб. Збирають до цвітіння і коли ягоди вже достигли. Листя або гілочки сушать в тіні, на вітерці, зберігають в сухому місці до трьох років. До їх складу входять дубильні речовини, урсолова кислота, а основна діюча речовина – феноглікозид. Крім того, в листі брусниці знайдений антисептик сечовивідних шляхів арбутин, і для його добування роблять спиртовий витяг з листя. Але ця речовина дуже сильна, і при неправильному дозуванні витяг може привести до отруєння.
Корисні властивості листя брусниці можна використати не лише для лікування, але і в якості косметичного засобу. Наприклад, відвар листя добре зволожує шкіру обличчя і пом’якшує шкіру рук. Також його використовують при лікуванні діабету, ревматизму, подагри. Вважається, що він допомагає розм’якшувати камені і виводити солі з нирок і суглобів ніг.
Чай з листя
Заварити одну чайну ложку листя склянкою окропу, 30 хвилин настоювати. Приймати по чверті або половині склянки тричі в день, до їди за півгодини. Лікує хронічні гастрити.
Настій з листя
3-4 ч. л. листя залити двома склянками окропу, настояти на водяній лазні чверть години, процідити, довести об’єм рідини до початкового. Приймати так само, як чай. Лікує нирки, печінку, проноси, подагру, ревматизм.
Корисні властивості брусниці і її застосування
Ягоди брусниці містять багато органічних кислот і цукор у великій кількості. З медичної точки зору ягоди брусниці можна розглядати як хороший допоміжний засіб при гастриті зі зниженою кислотністю, ревматизмі, туберкульозі легенів і як протигнильний і вітамінний засіб. При підвищеному тиску п’ють сік з ягід брусниці. Він заспокійливо діє при неврозах і допомагає підняти рівень гемоглобіну в крові вагітних. Відвар ягід брусниці використовують для питва при високій температурі. Сироп з ягід покращує зір. У свіжому вигляді ягоди їдять не більше 1/2-1 склянки в день. З них виходить хороша поживна маска для обличчя проти старіння шкіри і зморшок.
Незважаючи на усі корисні властивості, ягоди брусниці протипоказані при гастритах з високою кислотністю, гіпотонії, холециститі, виразці шлунку, уратних каменях в нирках, виразці дванадцятипалої кишки.
Настій з плодів
Склянку ягід обшпарити окропом, настояти в двох склянках кип’яченої води шість годин. Пити 4 рази в день до їди по півсклянки при хворобах нирок і шлунково-кишкового тракту.
Лікувальний напій з соку
До 50 мл соку додати 3/4 склянки кип’яченої води. Пити після їди з цукром або медом по 100 мл три рази в день при загальній слабкості, застуді, головному болі, грипі, гіпертонії, запорах.
Корисно і смачно
Ягоди добре зберігаються свіжими, квашеними і моченими, зацукрованими, маринованими, сушеними. З них роблять варення, джеми, повидло, маринади, сиропи, використовують в кондитерській промисловості. Мочені і квашені ягоди додаються в салати, подаються до смаженого м’яса і рибних страв. З сушених ягід готують брусничні напої, киселі і начинку для карамелі. Навіть при обробці корисні властивості брусниці зберігаються, хай і не у повному складі.
Брусничне варення
Перебрані ягоди вимити в холодній воді, облити окропом, дати стекти. Варити в 70%-му цукровому сиропі до готовності. На 1 кг ягід брати до 1,5 кг цукру.
Брусниця, протерта з цукром
Перебрані ягоди вимити в холодній воді. Бланшувати 8-10 хв, дати стекти, подрібнити у блендері. Змішати з цукровим піском (1: 1), прогріти до температури 90-95°С, розкласти в стерильні банки. Стерилізувати: півлітрові – 20 хв, літрові банки – 25-30 хв.
Завдяки своїм багатим корисним властивостям брусниця заслуговує особливого ставлення. Шкода тільки, що зустрічається вона не скрізь. Але якщо є можливість запастися її ягодами і листям, значить, буде можливість зміцнити здоров’я і поласувати смачними, вітамінними заготівлями.


Теги: брусниця, листя брусниці, чай з листя брусниці

Коментарі 1 коментар

  • Брусниця…Завжди знав, що вона має корисні властивості..Але які? Завдяки цій статті, я відкрив для себе багато чого нового! Вельми вдячний автору за його прекрасну роботу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *