І знову про шкоду мікрохвильовки…

У вік технічного прогресу з’явилася чимало приладів, що полегшують наше життя. Зокрема, мова піде про мікрохвильовки. Незважаючи на тиражовані в ЗМІ оголошення про шкідливість випромінювань СВЧ печей, на кухні майже кожної української господині стоїть який-небудь екземпляр цієї диво техніки, відмінності яких полягають лише в додаткових функціях. Вважається, що використовуючи щодня мікрохвильову піч, ми ризикуємо власним здоров’ям. Але звідки всі ці страхи і чим насправді шкідлива мікрохвильовка?

Вся справа в надвисокочастотному випромінюванні, яке виходить від мікрохвильовки, що працює. Прилад, що є джерелом цього випромінювання, носить назву «Магнетрон», який також використовується в системі протиповітряної оборони. Такий факт насторожує.

Власне їжа в мікрохвильовій печі готується за наступним принципом: при включенні приладу в мережу мікрохвилі, які створює магнітне поле печі, починають діяти на молекули продуктів, змушуючи їх в рухатись. Це призводить до зіткнення молекул між собою, в результаті чого і утворюється тепло. Начебто принципу не складний й істотно не відрізняється від приготування їжі на відкритому вогні – ті ж нагріті молекули, і, як наслідок, гаряча їжа. Але суттєва відмінність все ж є і певна шкода мікрохвильовок очевидна.

У 1992 році в США проводилися дослідження, які довели, що мікрохвилі, які випромінюють СВЧ печі, не надто позитивно впливають на зміни полярності молекул продуктів. Внаслідок чого, замість корисних амінокислот, заради яких ми і готуємо їжу, наш організм отримує шкідливі та токсичні сполуки. Дослідження проводилися на добровольцях, половина з яких харчувалася їжею, приготованою в мікрохвильовій печі, а інша половина цієї групи приймала їжу, що готувалась  на звичайній плиті та в духовій шафі.

Особливу увагу вчених привернула зміна складу крові у першої групи добровольців: виявилося значне зниження показника гемоглобіну, а аналіз на рівень холестерину навпаки показав дуже високий результат. Висновки цього дослідження виявилися невтішними: енергія, яку мікрохвильова піч передає харчовим продуктам, зберігається в них і потрапляє в організм людини. Молекули, оброблені надвисокочастотними хвилями, здатні нашкодити людському організму. Результати було офіційно опубліковано в журналі «Франц Вебер» № 19 швейцарським вченим доктором Ханс Ульріх Хертел. Російські вчені також не залишилися осторонь і провели свої дослідження на тему «чи шкідлива мікрохвильовка?». Висновки, яких дійшли науковці, з’явилися в публікації портлендського видання «Atlantis Raising Educational Center» штат Орегон. У статті повідомлялося, що в будь-якій їжі, яка піддається впливу променів мікрохвильовки, утворюються канцерогени. До прикладу наводилися конкретні продукти: у м’ясі під впливом хвиль формується канцероген d Nitrosodienthanolamines. Молоко та зернові культури втрачають корисні амінокислоти, які також замінюються на канцерогени. У розморожених за допомогою мікрохвильовки фруктах з’являється канцерогенна речовина glucoside galactoside, а в складі свіжих овочів, приготованих в печі, нешкідливі алкалоїди замінюються на ті ж канцерогени.

Негативний вплив мікрохвильовки було відмічено на будь-яку їжу рослинного походження, особливо це стосується коренеплодів. Ще одним негативним фактором стало зниження поживних речовин у продуктах до 90%! Проте використання мікрохвильової печі увійшло в наше життя настільки, що багато господинь вже не уявляють собі без неї процесу приготування страв.

А якщо мікрохвильової печі у вас ще немає, і ви плануєте зробити цю покупку, проте при цьому не впевнені в тому, чи шкідлива мікрохвильовка чи це черговий міф, то краще за все звернути увагу на нові моделі, в яких з кожним роком покращується захист від шкідливого випромінювання.

Як зменшити шкоду мікрохвильовки?

  • По-перше, не слід використовувати СВЧ піч для приготування дитячих страв, а також у присутності дітей. А якщо ви плануєте розігрівати в мікрохвильовці пляшечки з дитячою сумішшю, перш ніж давати розігріту пляшечку малюку спробуйте готовий продукт самі, адже пляшечка нагріється трохи пізніше, ніж її вміст, тому може скластися помилкове враження про температуру їжі.
  • Не варто чіпати мокрими руками дверцята печі, так як саме вода в першу чергу бере участь у процесі нагрівання молекул.
  • Ні в якому разі не можна готувати і взагалі тримати в будинку мікрохвильову піч з тріснутим склом або зіпсованим корпусом.

І знову про шкоду мікрохвильовки…

Коментарів

  1. Ми живемо в такий час, коли всюди – вдома, на вулиці – доводиться контактувати з шкідливими, а іноді навіть небезпечними для здоров’я факторами. Проте все це – ритм нашого життя, і відмовлятися від тих зручностей, які ми маємо, наприклад, від користування мікрохвильовкою, просто недоречно. Варто лиш використовувати її з розумом.

Залишити відгук