Чи шкідлива кава?


Чи шкідлива кава? Питання це зазвичай починає нас цікавити, коли відповідь вже очевидна для нашого організму. Як говорится “доки грім не гряне – мужик не перехреститься”. А даремно! Адже багатьох проблем із здоров’ям можна було б уникнути, виключивши або хоч би зменшивши щоденне споживання кави, чаю і інших продуктів, що містять кофеїн, до яких, до речі, відноситься і шоколад.

Дія кофеїну на організм
Вживаючи щодня каву або чай, ми планомірно завдаємо шкоди своєму серцю. Це широко відомий факт. Адже згідно із статистичними даними, більше половини людей помирають від хвороб серця. За даними медиків, кофеїн, набагато більше сприяє розвитку хвороб серця, ніж, наприклад, ожиріння. Окрім дії на серце, кофеїн спричиняє і безлічі інших фармакологічних впливів на наш організм:

  • викликає збудження нервової системи і депресію;
  • сприяє паралічу органів;
  • викликає хвороби органів травлення, в т.ч. виразку шлунку;
  • може стати причиною головного болю;
  • при вживанні кофеїну подразнюється шлунок і сечовий міхур;
  • регулярне надходження кофеїну в організм викликає зміни в життєво важливих підсистемах, завдає шкоди хромосомам і клітинам і це далеко не повний перелік шкоди кофеїну.

Чи шкідлива кава: «кофеинизм» — це хвороба
“Кофеинизм” — проблема набагато серйозніша, ніж здається на перший погляд. Хвороба викликається, передусім, тим, що кофеїн проникає в кожну клітинку організму, пригнічуючи рівень гормонів в крові, заповнюючи важливі ферментні частини, перешкоджаючи очищенню організму, підвищуючи чуттєвість нервових рецепторів, що викликає погане самопочуття, відчуття занепокоєння, пригніченість.
Здавалося б – парадокс, — але причина психіатричних захворювань у тисяч людей – вживання напоїв, що містять кофеїн. В першу чергу, звичайно ж, шкідлива кава. І незважаючи на запевнення докторів про те, що у такому разі не допоможуть ніякі засоби, окрім одного – відмова від кави, на це наважуються одиниці.
Частенько навіть опинившись в лікарні із захворюваннями, спровокованими дією кофеїну, людина продовжує себе “труїти”: в перервах між процедурами він йде до автомата з кавою, який “передбачливо” поставлений на кожному поверсі лікувального закладу.

Чи шкідлива кава: а чи так вона потрібна насправді?
Та наше життя вже не сприймається без кави. І про те, чи шкідлива кава, іноді потрібно просто замислитись. Вранішня чашка міцної кави – щоб підбадьориться, вдень на роботі ми робимо короткі перерви не для того, щоб відпочити від комп’ютера, наприклад, а саме для того, щоб випити чашку кави. Навіть найздоровіший і поживний обід (овочі, риба у власному соку, хліб з муки грубого помелу і тому подібне) частенько закінчується чашкою не занадто поживної кави. Куди ж без нього? На будь-якому семінарі, лекції традиційно влаштовуються т.з. “кава-брейки” замість, наприклад “трав’яного чая-брейків” або «цикорій-брейків».
Нам просто нав’язується ця “необхідність” регулярно вживати каву! Хоча навряд чи для когось сьогодні є секретом, що кава – це той же наркотик, тільки його дія більше “розтягнута” в часі.
Доведено, що дія кофеїну на хромосоми ідентично дії наркотика ЛСД.
Незважаючи на те, що кофеїн стимулює нервову систему, у кофеманів частіше спостерігаються випадки знесилення. Безліч людей переконані, що кава допомагає їм прожити важкий день. Проте насправді він, навпаки, загальмовує розумову і фізичну активність, перешкоджає швидкому засвоєнню нових знань. Короткочасний приплив енергії відбувається “в кредит” — за рахунок резервних запасів організму. Адже кредит доведеться рано чи пізно віддавати.
Ви можете запитати: невже кава – загроза людству? Відповідь однозначна – так. І ця загроза тим небезпечніше, чим вона такою не сприймається, на відміну, наприклад, від вживання алкоголю чи паління.
До речі, а ви чули, що міжнародній торгівлі кавою відводиться почесне друге місце після нафти?

Чи шкідлива кава: кофеїн і рак
Усі напої, що містять кофеїн (чай, кава, кола і тому подібне), здатні зашкодити хромосомам і викликати зростання ракових пухлин.

Якщо, наприклад, жінка випиває одну чашку кави в день, то ризик захворіти раком сечового міхура зростає в 2,5 разу.
Дію кофеїну небезпідставно зв’язують з виникненням раку молочної залози. Відмова від першого сприяє зменшенню і, за деякими даними, навіть зникненню грудних пухлин.
Існує зв’язок між вживанням напоїв, що містять кофеїн і раком підшлункової залози, що сильно поширився останнім часом. Всього дві чашки в день і ризик захворювання значно збільшується.

Звичайно, можна заперечити — кава це смачно, ароматно, красиво. Якщо пити не розчинну, а натуральну каву, і не більше за одну чашку в день (а краще в два-три дні), то таких трагічних наслідків не буде, а задоволення, що отримується від вживання, нейтралізує ту невелику шкідливу дію.
Проте не варто забувати, що у людини виробляється звикання до кофеїну, як до нікотину або наркотиків. І з щораз кави хочеться все частіше і все сильніше.
Чи варто ризикувати?


Теги: чи шкідлива кава, чи шкідлива кава для серця, шкідливість кави

Коментарі 1 коментар

  • Я навпаки читала, що кава дуже корисна, тому регулярно її п’ю і почуваю себе чудово. Хіба від наркотику можна себе чудово почувати? :) Все просто має бути просто в розумних межах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *